Veckans matsedel v.9 och mumsig moussaka

 Så var det måndag igen och vi konstaterade nyss vid frukostbordet att det är sista veckan i februari. Redan på söndag är det dags för mars, en väldigt efterlängtad månad hemma hos oss. Förutom den årliga skidresan så är det dessutom två födelsedagsbarn som skall firas.

Måndagar här på bloggen innebär även att jag delar med mig av vår matsedel för veckan.

Recept på Moussakan kommer nedanför bilden. Resterande recept finns här:

Mån: Sesampanerad torsk

Tis: Pizzakassler

Ons: Makaroner och hemmagjorda köttbullar

Tors: Pestolax

(null)

Gårdagens moussaka blev faktiskt en positiv överraskning. Hade sett att Camilla gjorde en moussaka nyligen och blev så sugen på att testa. Eftersom att jag kör Viktväktarna nu kollade jag upp om det fanns något recept där och det gjorde det såklart. Moussakan uppskattades även av killarna, både två erkände att det var riktigt gott trots att det saknades lasagneplattor:)

Jag gjorde dock om receptet lite. Bl.a. så gjorde jag en riktig béchamelsås, lite “lyx” måste det ju få vara en söndag. Originalreceptet hittade jag här.

Mumsig Moussaka 

Ingredienser
400 g Nötfärs
1 st Lök
1 klyfta(or) Vitlök
1 msk Olivolja
1½ msk Tomatpuré
2 dl Tomater krossade
700 g Aubergine
5 dl Mjölk
2 msk smör
2 msk Vetemjöl
Oregano
Salt/peppar
1 dl Ost riven 17%

Hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök och färs några minuter. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater, låt det sedan koka sakta utan lock i 15 minuter, smaka av med salt och svartpeppar. Tvätta och skär auberginerna i 0,5 cm tjocka skivor. Hetta upp ett teflonstekjärn, strö på lite flingsalt och rosta auberginskivorna ca 1 minut på varje sida. Smält smöret till såsen. Tillsätt vetemjöl och mjölk, låt det koka upp under omrörning och sedan koka sakta 5 minuter under omrörning, smaka av med oregano, salt och peppar. Varva aubergine, köttfärssås och vit sås på samma sätt som Du gör lasagne, avsluta med riven ost. Tillaga i ugn, 200° i ca 30 minuter tills den fått fin färg. Servera med sallad.

6 thoughts on “Veckans matsedel v.9 och mumsig moussaka

  1. Ekenäsliv

    Hej Kristin!
    Mmm, det är ju så gott med moussaka :)
    Här blir det bönsallad och ugnsfalukorv idag. Dottern vill nog gärna ha potatismos med;-)
    Inte för att jag behöver hålla igen, det är min man som försöker bli av med lite kring magen he he 😉
    Men jag gillar att äta nyttigt. Sen kan det slinka ner nån chokladbit emellanåt, för utan choklad kan jag liksom inte leva:)
    Ha en fin kväll!
    Kram Anna

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>