Om jag får välja ut ett favoritrecept bland årets julgodiset på blir det ett enkelt val. 

Citron och laktitskolor.

Receptet på citronkolorna hittade jag hos Jenny men tipset om att hälla på lite lakritsströssel hittade jag hos Starsinlife.

Första omgången misslyckades jag med. Kulorna blev alldeles för hårda och bruna( sockret hade karameliserat sig) men skam den som ger som. Gjorde om och gjorde rätt. Och det blev hur gott som helst!

Så gillar ni godiset FOX, så kommer ni älska dessa för de smakar precis likadant!

  

Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :

5 3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)
Saltlakrits flakes ( Dr. Oetker)

Behövs : kökstermometer

Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre. Strö över önskad mängd lakritsflan. Jag gjorde halva plåten med lakritsen och halva utan.

Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.

Fungerar utmärkt att frysa.

5 kommentarer till “Citron och laktritskolor

  1. Mums, det låter ju helt fantastiskt goda. Det vattnas i munnen för mig. Måste testa dessa, älskar lakrits och kombinationen med citron är nog magiskt. Tack för tipset. Ha en fin kväll. Kram Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *