Kyckling i lergryta

Det finns maträtter som man minns lite extra från barndomen. Vissa men glädje och vissa med avsky. Men sen finns det vissa rätter som jag bara minns, inte för att de var så speciella men på något sätt fastande de ändå. En sådan rätt är exempelvis kyckling i lergryta. Då tyckte jag inte att den var speciell men när min mamma bjöd på det för ett tag sen blev både jag och Andreas helt sålda. Det var ju hur gott som helst Kycklingen blev så otroligt smakrik och saftig.

Till min stora glädje fick jag faktiskt en egen lergryta i gåva av Vinga of Sweden nyligen.

Så nu när höstrusket började komma passade jag på att inviga denna terracottafärgade gryta!

Kyckling i lergryta

 Använde mig inte av något speciellt recept utan gick på det som fanns hemma.Kyckling i lergryta Kyckling i lergrytaKyckling i lergryta

En hel kyckling 2 palsternackor 2 morötter 1 purjolök 1 apelsin 1 burk majs soja persilja salt&peppar

Sås: skyn från kycklingen 2 1/2 dl grädde soja

Till servering: Ris Sallad

Lägg lergrytan med lock i blöt ca 15 minuter. Skala och skär morot och palsternacka i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär purjolöken i skivor. Lägg rotfrukter, majs och purjolöken i bottnen på lergrytan. Gnid in kycklingen med soja, salt och peppar.Lägg kycklingen i lergrytan. Skiva halva apelsinen i skivor och lägg ovanpå kycklingen, häll resterande över kycklingen. Strö över persilja. Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200°C. Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingen och kontrollera att klar köttsaft sipprar ut. Häll av skyn (som finns i lergrytan) i en kastrull och tillsätt grädde. Smaka av med soja, salt&peppar. Servera kycklingen tillsammans med ris, sås och en stor härlig sallad.

Mums!

#1 - petra

Men mums kanske man skulle testa till Fredagsmiddag,har visserligen ingen lergryta.Kram

#2 - Sara

Mums sååå gott :)

#3 - Maria Grahn

Såå gott det ser ut!

#4 - dianasdrömmar

Mums, det var länge sen kram

#5 - ✫Fru Eriksson

Såå gottit ....
Tack så ♡-ligt för Receptet & läskande fina foton hihi

/Kram

#6 - jannice lindell

Lät smarrigt! Blir glad när du lägger ut recept!=)

#7 - Ninelin

Fint!

#8 - Sanna | Beauty & Design

Åh detta är barndom för mig också. Innan mina föräldrar skilde sig 1997 så gjorde vi ofta kyckling i ugn på fredagarna. Åh, nostalgi! :)

#9 - Fröken M

Det där såg ju helt fantastikt ut !
Jag måste verkligen skaffa mig en lergryta !!