I förra inlägget tipsade jag om en busenkel efterrätt och då kom jag att tänka på en annan favorit från förra sommaren.

Den går dessutom utmärkt att förbereda och det är verkligen ett stort plus när det kommer till efterrätter. Sen kan man välja att göra den ännu enklare, genom att köpa färdig sockerkaka men vill man avancera kan man såklart göra sin egna.

Receptet hittade jag förra året i Elle Mat&Vin.

Sockerkaka med citrongrädde Sockerkaka med citrongrädde Sockerkaka med citrongrädde

Sockerkaka med citrongrädde

Grädde
Sockerkaka
Lemoncurd
Färska bär
Citronmelis/mynta

Fyll botten på en skål/glas med en skiva sockerkaka. Vispa grädden fluffig. Smaksätt sedan grädden men valfri mängd lemoncurd. Precis innan serving: dekorera med färska bär och lite citronmelis alt. mynta.

Vill man göra sockerkakan glutenfri och inte ”fuska” genom att köpa en färdiggjord brukar jag använda mig av följande recept som jag fick utskrivet en gång från svärmor ( så vet tyvärr inte var recepet kommer från ursprungligen)

Glutenfri sockerkaka

3 ägg
2 dl strösocker
1 msk fiberhusk
3 dl glutenfri mjölmix (jag använde sempers fin mix)
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 gr smör
1 dl mjölk
20 ml olja
Glutenfritt ströbröd till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaks form. Blanda samman mjölmixen, fiberhusk, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Rör om så att allt blandar sig. Smält smör, häll i mjölk och olja, värm tills det blir ljummet. Vispa ägg och socker pösigt. Häll mjölk och smörblandningen i äggsmeten (rör om försiktigt i ca 1 minut). Vänd ner mjöl blandningen, vänd ihop så att allt blandar sig. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.
Vänta gärna en liten stund innan du vänder upp kakan.

2 kommentarer till “En blanding av sött och surt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *