Nu är det dags att uppmärksamma en temadag igen tycker jag.

Idag är det nämligen köttbullens dag!

Denna barnvänliga men samtidigt väldigt klassiska och framförallt goda lilla köttbulle förtjänar verkligen att uppmärksammas.

Visst blir det ibland köpeköttbullar hemma hos oss också men godast är ju absolut hemgjorda! Med gräddsås, potatismos och lite lingonsylt!

IMG_9006.JPG

Glutenfria köttbullar med gräddås  Ca 4 personer.

500 gr Nötfärs
1/2 dl  glutenfritt ströbröd
1 dl mjölk/matlagningsgrädde/vatten
1/2 gul lök,riven
Salt och peppar
Ägg
Smör till stekning

Gräddsås

3 dl grädde
Soja efter smak
2 msk fond (kalvfond/italy kalvfond/ kantarellfond/oxfond)

Blötlägg ströbröd och vätskan ( jag brukar använda mjölk). Krydda rikligt med salt och peppar. Låt stå i ca 10 minuter. Blanda ner nötfärs, riven lök, ägg och knåda någon minut så att det blir en jämn fördelning mellan allt. Rulla köttbullarna och stek de i en klick smör. När de nästan är klara ska de tas ut från stekpannan. Häll ner grädde, soja, valfri fond och låt allt koka upp. Lägg sedan tillbaka köttbullarna i såsen och låt allt stå och puttra samman en stund.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *