Nu står verkligen julen för dörren och de sista förberedelserna är igång. Kylen börjar bli full av godsaker och likaväl frysen.

Jag kom på att jag tipsade om mina glutenfria saffransbullar med vaniljfyllning (recept här) nyligen men jag har ju glömt att tipsa om bullarna som var fyllda med vit choklad.

Så himla gott!

Saffransbullar med vit choklad- glutenfria 

(Inspiration till fyllningen hittade jag här)

100 gr smör
2 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
2 tsk Fiberhusk
1 dl kesella ( alt creme fraiche)
1 dl socker
1 st ägg
1 pkt saffran (mortla gärna med lite socker)
1 krm salt
1 krm kardemumma (kan uteslutas)
1 pkt, 500gr sempers glutenfria lågproteinmix, Spara ca 1/2 dl till utbakning

Fyllning:
ca 150 g vit choklad, hackad
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker

Dekoration:
Ägg
Florsocker

 Smält smör och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke,häll över vätskan och tillsätt fiberhusken. Låt svälla ca 10 min. Tillsätt ägg,kesella,saffran,socker,kardemumma och salt. Arbeta in mixen (men lämna kvar ca 1/2dl) ordentligt,jag körde den i assistenten ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Dela degen i ca 16-20 bitar och forma dem till bollar.

Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med ägg efter jäsningen. Sätt ugnen på 225grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Pudra över florsocker när bullarna har svalnat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *