Tips till nyår: Efterrätt med blåbär

Igår tipsade jag ju om en god varmrätt till nyår. Så nu kommer därför ett tips på en god efterrätt också. Går utmärkt att förbereda redan på morgonen vilket är väldigt skönt. Älskar efterrätter som man kan förbereda! 

Receptet hittade jag hos Jenny.

Efterrätt med blåbär (ca 4-6 portioner) 100 gram te.x havrekakor eller digestive ( går utmärkt med glutenfria) 30 gram smält smör

Fyllningen: 300 gram mascarpone 1/2 skal av riven citron 1 dl vispgrädde 1 dl creme fraiche 2 msk florsocker

Blåbärstopping: 200 gram blåbär ( går bra med frysta ) 4 msk strösocker 2 msk vaniljsocker

Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar. Vispa grädden luftig( inte för hårt!) och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering )  Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.