Igårkväll spred sig en underbar doft i huset, doften av nybakat bröd. Och det bästa av allt är nästan när man provsmakar en smörgås, när det fortfarande är lite ljummen. Med lite smör och ost.

Mums!

Har ni inte testat att baka dessa glutenfria frallor är det nästan ett måste. De är lite kladdiga att göra med tanke på att smeten är så pass lös men det är det värt. Frallorna blir riktigt fluffiga och goda!

Receptet hittade jag via sociala medier( på en handskriven lapp så jag vet tyvärr inte vem som ”kommit på” receptet.

Fluffiga familjefrallor- glutenfria

50g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 burk kesella ( funkar även med Creme fraiche)
1,5 msk fiberhusk
En skvätt sirap ( jag tog ca 1 msk)
En nypa salt( ca  1 kryddmått)
ca 500g glutenfritt mjöl ( jag använde sempers mix) + ca 1/2- 1 dl till om degen är alldeles för lös

Smält smöret och häll ner mjölken så att den också värms upp något. Blanda i fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter. Smula ner jästen i en matberedare. Häll på mjölkblandningen, sirap, kesella och salt. Blanda i mjölmixen och kör i matberedaren i ca 5 minuter. Smeten liknar en köttbullesmet ( den ska inte gå att kavla ut eller så).

Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek. Kör några varv till med matberedaren. Lägg upp 12 klickar (ganska stora) på ett bakplåtspapper ( gärna av silikon så att de lossnar enkelt). Runda till dem lite med vattensköljda händer. Jäs igen i ca 15 minuter.

 Grädda i 10-12 minuter i 225 grader.

Låt svalna under bakduk.

Tips! Jag ska även prova att använda receptet för att baka hamburgerbröd ( bara pensla med lite ägg och strö över sesamfrön innan de gräddas).

Går utmärkt att frysa.

5 kommentarer till “Glutenfria frallor

  1. Jag gjorde enligt receptet men mina bröd likande mer sega tekakor. Goda förvisso men inte alls så fina som dina och inte fluffiga för fem öre. Jag är nybörjare på glutenfritt bröd och vet inte vad jag gjorde för fel?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *