Nu är det bara några dagar kvar till midsommarafton. Och många, precis som jag kanske sitter och letar efter recept som passar till midsommar. Visst ska det vara det klassiska med bland annat sill och jordgubbstårta men det är ju lite roligt att testa lite nytt också. Som komplement.

Förra året provade jag något nytt ( recept från ICA) och det blev himla gott! Rekommenderas verkligen. Jag gjorde dock små ändringar och använde ex picklad rödlök istället för silverlök.

Matjessill med gulbeta och rågcrunch

3 dl gräddfil
kaffefilter
500 g gulbetor
salt
3 skivor rågbröd (glutenfritt: välj ett mörkt bröd, ex från Genius eller Schär)
2 msk smör
Picklad rödlök (recept här)
4 hela matjessillfiléer (ca 600 g)

Till garnering
smörgåskrasse
dill

Häll gräddfilen i ett kaffefilter i en sil och låt rinna av i kylen ca 4 timmar. Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten. Häll av och låt dem svalna något. Skala försiktigt med en kniv. Skär i klyftor. Mixa rågbrödet. Stek brödsmulorna knapriga i smör i en stekpanna. Lägg på en bit hushållspapper. Skär matjessillen i sneda bitar. Klicka ut gräddfilen på ett serveringsfat, eller dra ut den med en sked. Fördela sill, gulbetor och picklad lök på gräddfilen.
Till servering: Toppa med brödsmulor, klippt krasse och dill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *