Första dagarna på semestern bjuder inte direkt på det bästa vädret så idag passar vi på att baka lite. Då har vi lite godsaker att ta med oss ut på stranden när ( eller rättare sagt om) vädret blir lite bättre.

Receptet hittade jag hos Söta Saker men jag gjorde kakorna glutenfria samt bytte ut hälften av rörsockret till farinsocker. Blev verkligen hur bra som helst.

Dessa måste ni bara testa! Lite sega och härliga i mitten men spröda runt kanterna. Går dessutom utmärkt att frysa.

Denna gång testade jag även att forma hälften som runda kakor och hälften som lite mindre snittkakor. Perfekt om man inte vill ha en så stor kaka.

Spröda kanelbullekakor- glutenfria

100 g rumsvarmt smör
1 dl rörströsocker
1 dl farinsocker
1 tsk kanel
1 ägg
3 ½ dl Finax Röda mjölmix
1 ½ tsk bikarbonat
en liten nypa salt
pärlsocker till garnering

Rör ihop smör, socker och kanel till en fluffig smet. Använda gärna en matberedare. Rör ner ägget. Blanda mjöl, bikarbonat och salt och rör ner i smeten. Rulla bollar (som små chokladbollar ungefär) och ställ ut på plåtar med bakplåtspapper. Tycker man att det klibbar för mycket kan man ha lite mjöl på händerna. Tänk på att ha lite avstånd mellan bollarna, eftersom kakorna gärna flyter ut! Strö lite pärlsocker över varje kaka. Grädda i 175 graders värme i 10 minuter. Häll ev på lite extra pärlsocker direkt efter att kakorna kommer ut från ugnen.

Vill man hellre göra snittar formar man degen till avlånga, ganska smala ( ca 2 cm hög och 3-4 cm bred) korvar. Tänk även här på att ha avstånd mellan korvarna. Två korvar per plåt blir bra. Platta till korvarna något och strö över pärlsocker. Grädda i 175 graders värme i ca 10-12 minuter. Häll ev på lite extra pärlsocker direkt efter att kakorna kommer ut från ugnen. Dela eventuellt på kakorna om de är för stora ( det gjorde jag) när de fortfarande är mjuka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *