Doften av nybakat bröd sprider sig här hemma just nu. Har nämligen precis tagit ut ett gäng glutenfria frallor från ugnen. Jag använde mitt favoritrecept ( här ) men denna gång bytte jag ut mjölmixen mot en mer fiberrik mjölmix.

Ska bli spännande att se om Adam märker någon skillnad. Jag har provsmakat och märker såklart en viss skillnad men bröden är fortfarande ljusa ( vilket är väldigt viktigt för min lilla kräsna son) och det bästa av allt, frallorna är  precis lika fluffiga och goda som vanligt!

Receptet hittade jag ursprungligen via sociala medier( på en handskriven lapp så jag vet tyvärr inte vem som ”kommit på” receptet.

Glutenfria frallor

50g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 burk kesella ( funkar även med Creme fraiche)
1,5 msk fiberhusk
En skvätt sirap ( jag tog ca 1 msk)
En nypa salt( ca  1 kryddmått)
ca 500g glutenfritt mjöl ( jag använde sempers mix med fiber) + ca 1/2- 1 dl till om degen är alldeles för lös

Smält smöret och häll ner mjölken så att den också värms upp något. Blanda i fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter. Smula ner jästen i en matberedare. Häll på mjölkblandningen, sirap, kesella och salt. Blanda i mjölmixen och kör i matberedaren i ca 5 minuter. Smeten liknar en köttbullesmet ( den ska inte gå att kavla ut eller så).

Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek. Kör några varv till med matberedaren. Lägg upp 12 klickar (ganska stora) på ett bakplåtspapper ( gärna av silikon så att de lossnar enkelt). Runda till dem lite med vattensköljda händer alt. lite mjölmix och olja på händerna. Jäs igen i ca 15 minuter.

Grädda i 10-12 minuter i 225 grader. Låt svalna under bakduk.

Går utmärkt att frysa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *