Regnet duggar tätt utanför fönstret denna lördagsmorgon. Att behöva lämna den varma soffanhörnan och istället dra på sig regnstället för att kolla på fotboll i tre timmar känns ju sådär. Visst, jag älskar att kolla på killarnas träningar men när det blåser och regnar går tiden helt klart ganska långsamt när man bara står bredvid och kollar.

Så ikväll planerar jag att inte göra många knop, framför allt inte ute. Utan istället bara njuta av en god höstgryta, ett glas rött vin och kanske någon mysig familjefilm.

På tal om gryta. Här kommer receptet på en otroligt god gryta som jag har gjort flera gånger. Receptet hittade jag här men gjorde om det något.

Så ska ni göra en gryta måste ni verkligen testa denna!

Rödvinskokt högrev med rosmarinspotatismos

Rödvinskokt högrev med rosmarinspotatismos

1 kg nötkött, t.ex högrev
smör
3 tsk olivolja
1 morot, finhackad
1 liten gul lök, finhackad
2 msk vitlök, finhackad
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
3 msk vetemjöl (funkar såklart med glutenfri mjölmix)
ca 8 dl rött vin
2 dl persilja, hackad
2 msk soja
kantareller
Ca 2 msk fond( jag använde oxfond)
1 kg mjölig potatis
2,5 dl mjölk
1 msk smör
1 tsk salt
1krm svartpeppar
1-2 tsk färsk rosmarin, mortlad eller finhackad
1,5 dl parmesanost, färskriven

Skär köttet i stora portionsbitar.
Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet väl i omgångar. Salta och peppra.
Värm upp olivolja i en kastrull. Tillsätt morot, gul lök och vitlök. Fräs morots-och lökhacket långsamt utan att det tar färg.
Flytta sedan över köttet till kastrullen, tillsätt timjan, lagerblad, soya,fond, salt och peppar. Pudra över mjölmix alt vetemjöl och rör om noga så allt blandas väl. Häll i vinet och fyll på tills köttet täckts. Låt koka sakta under lock tills köttet är mört i ca 3-4 timmar. Smaka av med salt och peppar. När 15 minuter av koktiden kvarstår tillsätt kantareller och persilja.
Skala potatisen och koka den i mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen noggrant. Värm mjölk och smör i en kastrull.
Lägg potatis, salt, peppar, rosmarin och parmesanost i en skål. Späd med mjölk och vispa snabbt ihop till en luftig puré, med elvisp eller i matberedare. Smaka av med salt och svartpeppar.

En kommentar till “Godaste högrevsgrytan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *