Igår föll faktiskt den första snön här i Stockholm. Det blev inget vinterklätt landskap direkt men man fick ändå lite julfeeling. Det är ju faktiskt bara ett par veckor kvar till advent.

Jag såg att någon efterfrågade gott glutenfritt julbröd och kom direkt att tänka på pepparkaksbrödet som jag gjorde förra året. Så gott! Helt klart en ny favorit till jul. Så sött för ögat också med alla olika figurer också.

Degen var mjuk och härlig ( men man behövde en del mjölmix till utbakningen för att den inte skulle klibba för mycket).

Receptet kommer härifrån.

Testa detta bröd vettja!

Glutenfria pepparkaksbröd (ca 20 st)
50 g jäst
4 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 dl pofiber
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
Ev. 1 msk pepparkakskryddor
Ca 6 dl glutenfri mjölmix (använde ca 3 dl sempers lågproteinmix och 3dl finax mjölmix)

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen med den. Vispa ner fiberhusk och pofiber och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt olja, sirap, kryddor och mjölmix och arbeta ihop med degkrokar. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta in lite mer mjölmix tills degen känns hanterbar, men försök att inte ta för mycket. Kavla ut degen till en platta, ca 1 cm tjock. Stansa ut bitar med ett pepparkaksmått och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Mums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *