Som färdkost i bilen ner till Tanum mumsade jag och mamma på varsin lussekatt. Dock ingen hembakad, jag har inte hunnit med det ännu men nästa helg planerar jag att fylla frysen med dessa godingar.

Så därför tänkte jag passa på att dela med mig av mina favoritrecept, jag har nämligen sett att flera sökt efter bra recept och nu kan ni sluta leta.

Ni kommer inte bli besvikna om ni provar detta, så himla goda!

Receptet kommer från en handskriven lapp på sociala medier.

Glutenfria lussekatter ca 16-18st

100 gr smör
2 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
2 tsk Fiberhusk
1 dl kesella ( alt creme fraiche)
1 dl socker
1 st ägg
1 pkt saffran (mortla gärna med lite socker)
1 krm salt
1 krm kardemumma (kan uteslutas)
1 pkt, 500gr sempers glutenfria lågproteinmix( svår att hitta nu men har sett ofta på Coop men det funkar även med Finax röda mjölmix och Sempers andra mjölmixer), Spara ca 1/2 dl till utbakning

Dekoration:
Ägg
Pärlsocker
Russin

Smält smör och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke,häll över vätskan och tillsätt fiberhusken. Låt svälla ca 10 min. Tillsätt ägg,kesella,saffran,socker,kardemumma och salt. Arbeta in mixen (men lämna kvar ca 1/2dl)  ordentligt,jag körde den i assistenten ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. Fördela degen önskad storlek och snurra ihop till lussekatter. Låt jäsa i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker alt dekorera med russin. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, i ca 5-7 minuter.

Vill man hellre baka bullar kan jag varm rekommendera dessa två varianter:

Glutenfria bullar med vit choklad. Recept här.

Glutenfria saffransbullar med vaniljfyllning. Recept här.

Hoppas att ni hittade lite inspiration och ett nytt favoritrecept när det gäller glutenfria saffransbullar.

En kommentar till “Glutenfria lussekatter och saffransbullar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *