När andra ljuset brinner är snart Lucia här. Hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär..

Texten ovan stämmer faktiskt in ganska bra.

Denna söndag har det hittills varit fullt fart men det blev dock inga kakor utan istället Adams favorit frallor! Jag hann knappt ta ut frallorna från ugnen innan jag gjorde iordning ett gäng som vi mumsade på efter en timmes skridskoåkning.

Nygräddade frallor som fortfarande är lite ljumna är bannemig bland det godaste jag vet!

Receptet hittade jag via sociala medier( på en handskriven lapp så jag vet tyvärr inte vem som ”kommit på” receptet.

Fluffiga familjefrallor- glutenfria

50g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 burk kesella ( funkar även med Creme fraiche)
1,5 msk fiberhusk
En skvätt sirap ( jag tog ca 1 msk)
En nypa salt( ca  1 kryddmått)
ca 500g glutenfritt mjöl ( jag använde sempers mix, funkar även med fin mix) + ca 1/2- 1 dl till om degen är alldeles för lös

Smält smöret och häll ner mjölken så att den också värms upp något. Blanda i fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter. Smula ner jästen i en matberedare. Häll på mjölkblandningen, sirap, kesella och salt. Blanda i mjölmixen och kör i matberedaren i ca 5 minuter. Smeten liknar en köttbullesmet ( den ska inte gå att kavla ut eller så).

Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek. Kör några varv till med matberedaren. Lägg upp 12 klickar (ganska stora) på ett bakplåtspapper ( gärna av silikon så att de lossnar enkelt). Runda till dem lite med vattensköljda alt. oljade händer. Jäs igen i ca 15 minuter.

Grädda i 10-12 minuter i 225 grader.

Låt svalna under bakduk.

Går utmärkt att frysa.

Mums!

4 kommentarer till “2:a advent och glutenfria frallor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *