Annandag påsk med glutenfria hönökakor

Så var det annandag påsk, den sista dagen på påskledigheten 2017 och vi startade den på allra bästa sätt.

Med en lång och god frukost framför tv:n. Det är lyx det!

De glutenfria hönökakorna ( originalreceptet kommer härifrån) som jag har tipsat om flera gånger.

Alltså jag bara älskar dessa hönökakor! Hembakat är godast.

Glutenfria hönökakor

25 g jäst 3 dl mjölk 1 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1/2 dl ljus sirap 2 tsk fiberhusk 1/2 tsk salt 2 dl havregryn (ren havre) 1 tsk bakpulver 6 1/2 dl glutenfri mjölmix, (jag använde Semper Mix) Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning

Smält smör eller olja till pensling ( jag använde Milda kockens val)

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad( rätt kladdigt så ett tips är att ha lite olja på händerna)Dela degen i 6 bitar ( eller 7-8 om man gör de något mindre) och forma till bollar. Kavla ut till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bröden med smält smör eller olja. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.

Funkar alldeles utmärkt att frysa. Men tina gärna upp den i micron för bästa resultat.

#1 - Stina

Behövs sirapen för brödets skulle eller är det för smaken? Undrar alltså om man kan dra ner på sirapen men ändå få ett bra bröd?