Middagstips: Ceasarsallad surf´n turf

Imorgon är det valborgsmässoafton!

Vi ska ha gäster så jag sitter i skrivande stund och letar efter lite inspiration när det gäller maten. Jag vill gärna prova något nytt recept men det kanske slutar med att vi väljer något säkert kort ändå.

Jag är kanske inte ensam om att leta recept en dag som denna så jag tänkte tipsa om en riktigt god middag som passar perfekt när man vill bjuda på något lite annorlunda men väldigt gott:

Ceasarsallad surf'n turf, ett recept som jag hittade hos Matplatsen.

Vi har gjort den flera gånger och den blir lika uppskattad varje gång!

Kombon gratinerade havskräftor med flakstek är grymt. Och dressingen är magisk, så mycket godare än köpevarianten.

Ceasarsallad surf ´n turf

Caesarsalllad Sur ´n turf 6 port

1 kg flankstek 12 havskräftor (eller 6 stora) 1/2 baguette (gärna 2 dagar gammal, så att den går att skiva tunt). Glutenfritt alt om man så önskar. 2 huvuden romansallad sojabönor/avokado ( frivlligt) olja flingsalt svartpeppar färsk parmesan

Skär baguetten i lövtunna skivor och lägg på bakpappersklädda plåtar. Pensla med lite olja och strö över flingsalt. rosta i ugnen, 225 C ca 5 min (håll koll så de inte bränns!). Låt svalna och bryt ev i lite mindre bitar.

Örtsmör:

2 klyftor vitlök, pressade 1 kruka persilja, finhackad 100 g rumstempererat smör 2 citroner
, skalet flingsalt

Blanda samman allt. Dela kräftorna och lägg på en plåt. Bred örtsmöret över. Gratineras i 250 C ca 3-5 min tills smöret smält.

Caesardressing:

2 msk rödvinsvinäger 2 tsk dijonsenap 2 äggulor 2 tsk sardellkräm på tub 2 pressade vitlöksklyftor salt & peppar 2 dl finriven parmesanost ca 3 dl olja (med neutral smak) ca 1- 1/2 dl mjölk

Blanda allt utom olja, mjölk och ost i en skål. Mixa med stavmixer. Tillsätt sedan oljan, först droppvis och en i stråle. Mixa hela tiden (eller vispa med elvisp). Tillsätt osten. Späd sedan med mjölk till önskad konsistens och smaka av med salt & peppar. (Den får gärna vara lös som en sås snarare än tjock som en majonnäs).

Skär/bryt salladen i mindre bitar och lägg på ett sort fat. Toppa med skivor av den grillade flanksteken, havskräftorna, hyvlad parmesan, krutonger och Caesardressing. (Servera extra krutonger och dressing vid sidan av).