Sista semesterveckan och glutenfria hönökakor

Så har den sista semesterveckan startat. Känns lite märkligt men ska bli skönt att komma tillbaka till lite rutiner. Och jag ska ju dessutom börja på ett nytt jobb så jag ser framemot att börja jobba igen.


Inför den sista veckan hemma passade jag på att fylla frysen med Adams favoritbröd, glutenfria hönökakorna ( originalreceptet kommer härifrån). Så himla goda.


Doften som sprider sig här hemma ljust nu är ljuvlig!


 


Glutenfria hönökakor


25 g jäst
3 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 dl havregryn (ren havre)
1 tsk bakpulver
6 1/2 dl glutenfri mjölmix, (jag använde Semper Mix)
Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning


Smält smör eller olja till pensling ( jag använde Milda kockens val men har även provat med lite smält smör)


Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad( rätt kladdigt så ett tips är att ha lite olja på händerna)Dela degen i 6 bitar ( eller 7-8 om man gör de något mindre) och forma till bollar. Kavla ut till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bröden med smält smör eller olja. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.


4

Glutenfri ananaspaj

En av många fördelar med att ha semester, är att man kan ha gäster när det väl passar alla. Oavsett om det är vardag eller helg. Som igår. Då lyxade vi till måndagen med att bjuda över Andreas bror med familj på lite middag.


Vi grillade vår nya favorit, lammrostbiff ( har ni inte testat det ännu är det nästan ett måste, sååå gott!)


Och till efterrätt blev det en glutenfri ananaspaj med en klick vaniljglass. Mums!


Originalrecepet kommer härifrån.



Glutenfri anananspaj


Pajdeg
150g smör
1 dl strösocker
3 dl glutenfri mjölmix (använde Sempers mjölmix)
1 tsk bakpulver


Fyllning
3 små burkar krossad ananas (á 140g avrunnen vikt)
2 dl creme fraiche
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker


Rör ihop smör med strösocker, mjölmix och bakpulver. Platta ut degen i en pajform om 27 centimeter i diameter. Tänk på att den gärna flyter ut en del så gör den ganska tunn. Häll av lagen från den krossade ananasen. Blanda ananasen med creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen i pajen och grädda i 175°C i ca 40 minuter. Jag "fixade till" kanterna lite direkt när pajen kom ut från ugnen och kanterna fortfarande var varma. Låt svalna och servera pajen ljummen tillsammans med vaniljglass.


7

Glutenfria stekpannescones

Ni som följer mig på instagram ( @onlyfemale.se) såg att jag hade något väldigt roligt och annorlunda för mig igår. Jag, tillsammans med två tjejkompisar, sprang Color Obstacle Rush. Inte direkt ett seriöst träningslopp utan mer en rolig grej. Kan absolut rekommendera fler att springa detta lopp tillsammans med ett gäng vänner. Läs mer om eventet här.

Något annat som jag också kan rekommendera är de glutenfria stekpannesconesen som vi precis ätit till frukost. Vi gjorde faktiskt bröden första gången i fredags men de blev så omtyckta så jag slängde ihop en kaka nu på morgonen också. Tar ju knappt 10 minuter.

Receptet hittade jag här men jag behövde lägga till mer mjölmix för att få till degen till en knådbar deg. Tips! Börja med 2,5 dl mjölmix och pudra över lite mer om det behövs allt efter som.

Glutenfria stekpannescones (1 kaka, 4 bitar) ca 2,5 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix 1 tsk bakpulver 1 tsk strösocker 1/4 tsk salt 1 dl mjölk

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda snabbt ihop till en deg. Rulla degen i lite mjölmix om den är kladdig.Platta ut till en rund kaka, någon centimeter tjock. Stek brödet i en torr stekpanna på medelvärme, några minuter på varje sida tills det fått fin färg. Skär i fyra bitar och ät nygräddat.


0

Sista chansen att fynda!

Inlägget innehåller annonslänkar

Dagens shoppingtips!

Nu pågår slutrean för fullt på många webshoppar! Här kommer ett hett tips till er som gillar att fynda. Just nu får man 30% ytterligare på ALL REA här!

Rabattkod: LAST30

Man kan ex fynda denna fina Lovebird Cardigan från Odd Molly för ca 700kr!Happy shopping!


0

Glutenfritt på Gotland

Att hitta glutenfria alternativ när man är på semester är inte alltid det lättaste. Så jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter på Gotland.

Tofta

En av våra favoriter var helt klart Surflogiet. Ett otroligt mysigt ställe som låg precis vid strandkanten på södra Tofta. Vi hittade denna pärla av en slump när vi var på promenad men blev så förtjusta så vi återkom ett par dagar efteråt också.

Här erbjöds det fantastiskt goda burgare i en oslagbar miljö. Att något så enkelt som kabelsnurror och lite stubbar kan vara en del av inredningen, gör det hela ännu charmigare. Jag blev även glad när jag såg att de satsar stenhårt på att vara helt plastfria. Hoppas på att fler ställen tar efter detta koncept!

Här fanns glutenfritt bröd (väldigt gott!) och sötpotatisen som friterades var också glutenfria.

Missa inte detta ställe!

Visby

I Visby fick vi fråga på ett ex antal restauranger innan vi hittade något som passade Adam. Stället som vi tillslut valde var Eden Tapas & Bar. Här var allt väldigt tydligt uppmärkt med vad som var gluten och laktosfritt på menyn ( sånt uppskattas alltid!). Det är så skönt att slippa fråga servitörerna om precis alls.

Även här blev det burgare och pommes (bland de godaste jag någonsin ätit) och chili med nachos. Så otroligt gott.

Tyvärr var det ganska lång väntetid på maten så när vi väl fick in maten var vi superhungiga och ångrade oss att vi inte beställde ännu fler portioner. Skulle rekommendera 3-4 rätter/ vuxna och 2-3 rätter/barn.

ICA Nära Torgkassen inne i centra Visby hade ett bra utbud trots att butiken är rätt liten. Här fanns frysta bullar och kakor som inte var några av de välkända märkena. Utan de kändes mer som hembakade.

 Ica Supermarket Atterdags strax utanför ringmuren hade ett otroligt välfyllt och stort sortiment. Se bild nedan!

Glassmagasinet nere vid hamnen hade glutenfria strutar.

Fårö

Crêperie Tati på Kutens Bensin hade vi hört hört gott om, samt att de hade galettes som var gjorda på bovetemjöl (glutenfritt) men det var så vansinnigt lång kö så vi fick vända om och leta upp ett annat ställe. Hade dock varit roligt att testa för det var verkligen ett charmigt ställe.

Såg även att Vinor krog vid Sudersand kunde erbjuda glutenfria pizzor men eftersom detta inte är något som går hem hos Adam valde vi en restaurang som serverade kycklingspett med potatis istället.

Ljugarn

Vår andra favorit på Gotland var helt klart Bruna Dörren. Ett otroligt charmigt ställe som hade allt från glasskiosk till bar. Här fanns något för alla. Jag åt en av de godaste glutenfria pizzorna jag någonsin ätit och Adam valde cheeseburgare med pommes. Tyvärr fanns det inget glutenfritt bröd men det gjorde inget sa Adam. För det var så gott ändå!

Kneippbyn

På denna roliga och fina äventyrspark fanns såklart också glutenfria alternativ. De kunde erbjuda både glutenfritt hamburgerbröd och korvbröd.

Så. Det var en liten summering av de platser vi besökte och åt glutenfritt på.

Uppdatering:

Jag har, via sociala medier, fått ännu fler tips på glutenfritt på Gotland:

Creperiet, The Slope Slope, Rawolution, Hedbergs café,  alla i Visby. Pannkaksträdet vid Brisund (Lekplats) fixar gluten-och mjölkfri smet, Våffelmagasinet vid Ljugarns hamn (södra Gotland). 


1