Höstlovsvecka och glutenfria hönökakor

Här hemma är höstlovsveckan igång men våra små "stackare" får inte höstlov på riktigt förens torsdag eftermiddag. Tror dock inte killarna lider särskilt mycket för det är en hel del roliga aktiviteter på fritids denna vecka för barnen som är på plats.

Helgen är redan planerad med aktiviteter från morgon till kväll men fredagen har vi medvetet lämnat helt ren. Känns dock som att varje badhus, museum, bio och lekland kommer vara fullbelagda. Jag hoppas dock på bra väder så att man kanske kan göra någon mysig utflykt istället. Packa ner picknick, varm choklad och bara njuta av lite frisk luft.

På tal om picknic.

Mitt favoritbröd när det gäller glutenfritt bröd och picknic är absolut hönökakorna. Så jag passade på att baka en dubbel sats igår kväll så vi är redo inför kommande ledighet ( originalreceptet kommer härifrån).

Med den ljuvliga doften som spreds sig i huset var det omöjligt att inte provsmaka en bit som kvällsmål. Det finns inte mycket som slår nybakat bröd med smör och ost.

 

Tips! Jag brukar alltid göra dubbel sats när man ändå är igång!

Glutenfria hönökakor

25 g jäst 3 dl mjölk 1 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1/2 dl ljus sirap 2 tsk fiberhusk 1/2 tsk salt 2 dl havregryn (ren havre) 1 tsk bakpulver 6 1/2 dl glutenfri mjölmix, (jag använder Semper eller Finax mjölmixer) Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning

Smält smör eller olja till pensling ( jag använde Milda kockens val men har även provat med lite smält smör)

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad( rätt kladdigt så ett tips är att ha lite olja på händerna)Dela degen i 6 bitar ( eller 7-8 om man gör de något mindre) och forma till bollar. Kavla ut till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bröden med smält smör eller olja. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.

#1 - Ulrika

Nu har jag äntligen fått tid till att testa att baka dessa. Så goda! Tack för recept. Detta är första gången jag bakar glutenfritt bröd och det gick ju bra. 😉

#2 - Kristin

Åh vad roligt att höra!!

#3 - Christina johnson

Tåler inte havre har ibs vad kan jag byta ut havren med har du Ng tips ☺️

#4 - Kristin

Tål du boveteflingor? Har hört att man kan byta ut till det iså fall:) Lycka till!

#5 - Christina johnson

Ja det gör jag så bra tack 🌲☺️