Förra helgen fyllde jag på frysen med Adams absoluta favoritbröd. De glutenfria hönökakorna ( originalreceptet kommer härifrån) som jag har tipsat om flera gånger. Denna gång gjorde jag kakorna något mindre men tjockare och det blev riktigt bra det med. Nästan som små frallor.

Men delade de som halvmånar ändå för Adam brukar inte orka äta för stora smörgåsar till frukost.


Glutenfria hönökakor

25 g jäst
3 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 dl havregryn (ren havre)
1 tsk bakpulver
6 1/2 dl glutenfri mjölmix, (jag använde Semper Mix)
Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning

Smält smör eller olja till pensling ( jag använde Milda kockens val)
Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad( rätt kladdigt så ett tips är att ha lite olja på händerna)Dela degen i 6 bitar ( eller 7-8 om man gör de något mindre) och forma till bollar. Kavla ut till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bröden med smält smör eller olja. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.

Funkar alldeles utmärkt att frysa. Men tina gärna upp den i micron för bästa resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *