<![CDATA[Onlyfemale.blogg.se]> http://onlyfemale.se sv Tue, 18 Sep 2018 03:20:06 +0200 http://publishme.se/ <![CDATA[Kladdkaka utan mjöl]> http://onlyfemale.se/2018/april/kladdkaka-utan-mjol.html http://onlyfemale.se/2018/april/kladdkaka-utan-mjol.html Lilllördag idag, och en såklallad "ätardag".
Jag måste erkänna att äta enligt 5:2-metoden passar mig väldigt bra. Jag äter bättre de dagar jag inte fastar och njuter faktiskt lite extra när jag väl unnar mig något gott. 
 
Tänkte bjuda på receptet på en väldigt god kladdkaka som jag bjöd släkten på när vi hade kalas. Inspirationen hittade jag hos Jessica men gjorde om receptet något.  Ska nog slänga ihop denna kladdis redan till helgen igen för den är inte bara riktigt god utan busenkel att göra också.
 
 
 
 
 
Kladdkaka utan mjöl

150g smör

200 g choklad i knappar ( jag valde hälften ljusa/mörka från Odense som finns på bakhyllorna)

½ dl kakao

4 ägg

1 1/2 dl socker

1 krm salt

Nobless ( kan såklart uteslutas)

 

Vispgrädde och färska bär  till servering 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.

Smöra en form och strö kanterna( ex med kokos alt glutenfritt ströbröd men går även med bara smör)

Vispa ihop ägg och socker i 5 minuter ( gärna med en elvisp).

Lägg chokladknapparna i det varma smöret, rör om tills all choklad är smält. Blanda samman allt och häll smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Dekorera klasskakan med nobless när kakan är varm så chokladen smälter.

Låt gärna kakan svalna helt.

Servera med lättvispad grädde och färska bär.

 

]>
Wed, 18 Apr 2018 15:58:00 +0200 http://onlyfemale.se/2018/april/kladdkaka-utan-mjol.html#comment
<![CDATA[Glutenfritt brytbröd]> http://onlyfemale.se/2018/april/glutenfritt-brytbrod.html http://onlyfemale.se/2018/april/glutenfritt-brytbrod.html I`m back!
 
Jag tog en liten paus från blogg och instgram. Behövde få tanka lite energi och känna suget efter att baka igen. 
 
Men nu är jag som sagt tillbaka!
 
Häromkvällen bakade jag våra favoriter när det kommer till glutenfria frallor, men denna gång gjorde jag några  frallor och sen ett brytbröd. Blev så himla bra.
 
 
 
 
 

Grundsats glutenfria frallor

50g smör

5 dl mjölk

50g jäst

1/2 burk kesella ( funkar även med Creme fraiche)

1,5 msk fiberhusk

En skvätt sirap ( jag tog ca 1 msk)

En nypa salt( ca  1 kryddmått)

ca 500g glutenfritt mjöl ( jag använde sempers mix, funkar även med fin mix) + ca 1/2- 1 dl till om degen är alldeles för lös

Smält smöret och häll ner mjölken så att den också värms upp något. Blanda i fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter. Smula ner jästen i en matberedare. Häll på mjölkblandningen, sirap, kesella och salt. Blanda i mjölmixen och kör i matberedaren i ca 5 minuter. Smeten liknar en köttbullesmet ( den ska inte gå att kavla ut eller så).

Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek. Kör några varv till med matberedaren( eller med en slev men eftersom degen är rätt lös och klibbig brukar jag använda matberedaren). Addera mer mjölmix om degen är alldeles för klibbig.

Frallor: Lägg upp 12 klickar (ganska stora) på ett bakplåtspapper ( gärna av silikon så att de lossnar enkelt). Runda till dem lite med vattensköljda alt. oljade händer. Jäs igen i ca 15 minuter.

Brytbröd: Smörj en form med avtagbara kanter. Lägg i frallorna ( ca 7st)  och låt gäsa i formen ( ca 15 min). 

Grädda i 10-12 minuter i 225 grader. Brytbrödet behöve någon minut extra.

Låt svalna under bakduk.

Går utmärkt att frysa.

 
 
Mums!
 

]>
Sat, 14 Apr 2018 08:11:00 +0200 http://onlyfemale.se/2018/april/glutenfritt-brytbrod.html#comment
<![CDATA[Glutenfria våfflor]> http://onlyfemale.se/2018/march/glutenfria-vafflor.html http://onlyfemale.se/2018/march/glutenfria-vafflor.html Den 25:e mars är det en av mina favorit temadagar. Nämligen våffeldagen! Jag är barnsligt förtjust i just våfflor.

Är så glad för att jag har lyckades hitta ett bra recept på glutenfria våfflor (originalrecept från Finax). Som dessutom är väldigt enkla att göra också. Testa vettja!

Jag brukar även pudra över lite florsocker över för jag tycker att det är både fint och gott!

 
 
 

Frasiga våfflor- glutenfria

Ca 6 stora eller 8 små våfflor

100 g smör

5 dl mjölk

1 tsk bakpulver

240 g (4-4,5 dl) Finax Glutenfri Mjölmix/ eller Sempers finmix

0,5 tsk salt

1 tsk socker

Smör till våffeljärnet

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt vätskan svalna till ca 45ºC. Blanda samman bakpulver och mjölmix. Vispa ner detta i degvätskan. Tillsätt salt och socker. Rör till en jämn smet som får stå och dra i ca 10 minuter. Pensla järnet med smält smör och grädda smeten i våffeljärnet

 

Mums!

]>
Sun, 11 Mar 2018 22:21:06 +0100 http://onlyfemale.se/2018/march/glutenfria-vafflor.html#comment
<![CDATA[Längtar efter våren]> http://onlyfemale.se/2018/march/langtar-efter-varen.html http://onlyfemale.se/2018/march/langtar-efter-varen.html Sponsrat inlägg och innehåller annonslänkar

Jag har tidigare tipsat om mitt nya skal från Ideal of Sweden men jag gör det igen för jag blir så otroligt glad vare gång jag tittar på det. 

 

Mitt nya mobilskal heter Floral Romance  och det får mig verkligen att längta ännu mer efter våren! Jag gillar verkligen vintern och all snö men nu skulle det inte skada om det började bli lite vår. 

Psst! Glöm inte att ange rabattkoden som ger er  20% rabatt ända tom 31 Mars.

Rabattkod: SE2018

Happy shopping! 
]>
Sun, 11 Mar 2018 22:10:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/march/langtar-efter-varen.html#comment
<![CDATA[Glutenfritt bröd i långpanna]> http://onlyfemale.se/2018/march/glutenfritt-brod-i-langpanna.html http://onlyfemale.se/2018/march/glutenfritt-brod-i-langpanna.html Ni som brukar läsa min blogg vet om att sonen älskar dessa frallor men för ett par veckor sedan provade jag att att baka ut frallorna i en långpanna istället. Det gick ju alldeles utmärkt det med. Skönt med ett moment mindre.
 
Adam föredrar lite mindre bröd så delade varje ruta på två och det blev perfekt storlek enligt Adam. 
 
 
 
 

Glutenfritt bröd i långpanna

50g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 burk kesella ( funkar även med Creme fraiche)
1,5 msk fiberhusk En skvätt sirap ( jag tog ca 1 msk)
En nypa salt( ca  1 kryddmått)
ca 500g glutenfritt mjöl ( jag använde sempers mix, funkar även med fin mix) + ca 1/2- 1 dl till om degen är alldeles för lös

Smält smöret och häll ner mjölken så att den också värms upp något. Blanda i fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter. Smula ner jästen i en matberedare. Häll på mjölkblandningen, sirap, kesella och salt. Blanda i mjölmixen och kör i matberedaren i ca 5 minuter. Smeten liknar en köttbullesmet ( den ska inte gå att kavla ut eller så).

Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek. Kör några varv till med matberedaren. Häll ner brödet i formen ( jag använde en vanlig ugnsplåt men använde hela utan)  och forma brödet till önskad storlek, använd vattensköljda alt. oljade händer och brödet klibbar för mycket.  Jäs igen i ca 15 minuter.

Grädda i 10-15 minuter i 225 grader.

Låt svalna under bakduk.

Går utmärkt att frysa.

 
]>
Wed, 07 Mar 2018 22:20:25 +0100 http://onlyfemale.se/2018/march/glutenfritt-brod-i-langpanna.html#comment
<![CDATA[Nya posters till hemmet]> http://onlyfemale.se/2018/march/nya-posters-till-hemmet.html http://onlyfemale.se/2018/march/nya-posters-till-hemmet.html Inlägget innehåller PR-utskick.
 
Som ni kanske ser så har utseendet ändrats lite på bloggen, jag har nämligen bytt till en ny plattform. Hör gärna av er om det är något som strular eller som ni saknar från den tidigare.
 
Jag har fått hem ett härligt PR-utskick från Nordic Corner som jag gärna vill visa er. 
Visst är de underbara?! Tänk att något så enkelt som att byta ut några posters kan lyfta upp ett helt rum. 
 
 
 
Corridor / Pink Butterfly
 
 
The future is female 
 
Nordic Corner har ett väldigt stort utbud av prisvärda posters så besök gärna deras hemsida och bli inspirerad.

Stort tack för detta härliga utskick Nordin Corner, det uppskattades verkligen!
 
 


]>
Wed, 07 Mar 2018 22:02:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/march/nya-posters-till-hemmet.html#comment
<![CDATA[Hemmagjord kolasås]> http://onlyfemale.se/2018/february/hemmagjord-kolasas.html http://onlyfemale.se/2018/february/hemmagjord-kolasas.html Ikväll är det dags för den tredje deltävlingen i Melodifestivalen. Tycker att bidragen har varit helt ok men inte mer. Hoppas på att det kommer några bra bidrag ikväll.

Ikväll är vi bortbjudna på middag så jag behöver inte planera någon mellomiddag men tänkte passa på att tipsa om efterrätten som vi gjorde förra lördagen.

Vaniljglas med hemmagjord kolasås.

Receptet hittade jag här.

Alvin var helt lyriskt: Alltså, det här var den godaste kolasåsen jag någonsin ätit.

Nästa gång ska jag nog ha i en gnutta flingsalt också.

Hemmagjord kolasås 2 dl grädde 2 dl socker 2 dl ljus sirap 2 tsk vaniljsocker vaniljglass till servering

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Rör i vaniljsocker. Låt svalna något. Servera till vaniljglass.

]>
Sat, 17 Feb 2018 07:13:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/february/hemmagjord-kolasas.html#comment
<![CDATA[Fettisdagen 2018]> http://onlyfemale.se/2018/february/fettisdagen-2018.html http://onlyfemale.se/2018/february/fettisdagen-2018.html Så var Fettisdagen 2018 här.

Passande nog hade jag min fastedag igår så idag ska jag mumsa kalorier. Blir förhoppningsvis en sväng till gymmet i eftermiddag också. Man måste ju kompensera lite.)

För er som missat bjuder jag på mina glutenfria favoritrecept nedan:

Klassiska semlor

SemmelmuffinsSemmelkladdkaka

Mums!

]>
Tue, 13 Feb 2018 07:12:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/february/fettisdagen-2018.html#comment
<![CDATA[Pyssla till alla hjärtans dag]> http://onlyfemale.se/2018/february/pyssla-till-alla-hjartans-dag.html http://onlyfemale.se/2018/february/pyssla-till-alla-hjartans-dag.html Som sagt, alla hjärtans dag på onsdag. Har sett att många har sökt efter pyssel här på bloggen och fastnat för dessa supersöta hjärtan som man kan vika ihop i ett nafs.

Perfekt som alla hjärtans dag pyssel för såväl stora som små.

Igår såg jag även att Helena tipsade om dessa stämplade hjärtan. Så jag måste leta upp en toalettrulle ikväll och testa dessa också. Så himla söta!

Så söta!

Instruktionerna om hur man får tillväga finns här.

]>
Tue, 13 Feb 2018 07:11:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/february/pyssla-till-alla-hjartans-dag.html#comment
<![CDATA[Glutenfritt rostbröd]> http://onlyfemale.se/2018/february/glutenfritt-rostbrod.html http://onlyfemale.se/2018/february/glutenfritt-rostbrod.html Häromkvällen bakade jag ett bröd som Niiinis hade tipsat om på sin blogg. Som ni kan se jäste mitt bröd något enormt, så nästa gång ska jag nog fördela smeten i två formar så det blir lite mindre skivor.

Men gott var det. Testa vettja!

1 stort bröd alt två lite mindre:)

1 pkt Semper Bovete & Teff mjöl 1 dl glutenfri mjölmix 1 pkt torrjäst (14 g) 2 msk honung 5 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1 tsk salt

Värm vattnet till ca 38-40 grader(använde mig av en temp för att vara helt säker). Häll det i köksassistentens bunke. Häll i torrjästen och blanda runt, låt stå i ca 5 minuter. Häll i honung, olja, salt och sedan allt mjöl, ha i det lite i taget. Låt köksassistenten jobba runt degen ordentligt. Degen kommer vara helt lös men allt är i sin ordning. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i degen där. Låt jäsa i ca 45 minuter. Skär några snitt i brödet. Grädda på 225 grader i ca 40 minuter, blir det för mörkt ovanpå kan du täcka med lite folie. Brödet ska hålla en temp på ca 94 grader invändigt ( detta kollade aldrig jag men gick bra ändå) Låt stå och svalna en stund innan du skär upp det.

]>
Sun, 11 Feb 2018 07:11:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/february/glutenfritt-rostbrod.html#comment
<![CDATA[Glutenfria kärleksmums]> http://onlyfemale.se/2018/february/glutenfria-karleksmums.html http://onlyfemale.se/2018/february/glutenfria-karleksmums.html Jag har några favoriter när det gäller bakverk och kärleksmums är helt klart en av dem!

Med tanke på att det är alla hjärtans dag på onsdag passade jag på att dekorera kakorna lite extra kärleksfullt❤

Glutenfria kärleksmums 4 ägg 3 dl strösocker 150 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 2 tsk vaniljsocker 3 msk kakao 2  tsk bakpulver 4 ½ dl glutenfri mjölmix

Glasyr 50 gr smör 2 tsk vaniljsocker 2 msk kakao 2 msk kaffe 4 dl florsocker kokosflingor

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Blanda smör och mjölk och rör ner det i äggsmeten. Rör ihop vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjölmix. Blanda ner det i smeten och rör om till en slät smet. Bred ut smeten i en lång-panna, ca 27 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20–23 min. Låt den kallna.

Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser direkt i kastrullen och rör till en slät glasyr. Bred glasyren över kakan och strö över kokosflingor. Låt stelna och skär sedan i rutor.

Går utmärkt att frysa.

]>
Sat, 10 Feb 2018 07:10:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/february/glutenfria-karleksmums.html#comment
<![CDATA[Tävling: Vinn ett par raggsockor från Soxs.se]> http://onlyfemale.se/2018/february/tavling-vinn-ett-par-raggsockor-fran-soxsse.html http://onlyfemale.se/2018/february/tavling-vinn-ett-par-raggsockor-fran-soxsse.html Om ett par veckor är det äntligen dags att åka upp till stugan igen. U n d e r b a r t. 

När vi var där för ett par månader sedan hade jag med vi med oss våra nya raggsockor från Sox.se som jag själv hade vunnit i en tävling. Sedan dess har jag haft mina raggsockor var och varannan dag. Så otroligt sköna.

Raggsockorna är tillverkade av ekologisk ull och har 100% anti-sticks garanti!

Bra va?!

I samarbete med Soxs.se har jag nu fått äran att själv tävla ett ett par raggsockor till en lycklig vinnare!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD !

---------------------------------------

GRATTIS till vinsten: @sommardofter!

Tack till alla er andra som var med och tävlande.

Tävlingen pågår även på instagram ( så vi kommer att gå igenom samtliga svar från både blogg och Instagram när vi väljer ut en lycklig vinnare)!

Vinn ett par raggsockor (singelpack) från Soxs.se ( värde upp till 269kr)!

Reglerna är enkla, svara på frågorna:

 Vilka raggsockor är dina favoriter och motivera även varför just DU ska bli den lyckliga vinnaren.

Vi blir givetvis tacksamma och glada om ni gillar oss på sociala medier ( @soxs.se och @onlyfemale.se på Instagram alt. Soxs.se på Facebook samt delar denna tävling (tagga oss gärna så vi kan se det)men det är inget krav)

Tävlingen avslutas 13/2 kl 23.59 och vinnaren meddelas 14/2 ( på alla hjärtans dag!) i detta inlägg.

Stort lycka till!

Ev. vinstskatt betalas av vinnare.

]>
Fri, 09 Feb 2018 07:09:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/february/tavling-vinn-ett-par-raggsockor-fran-soxsse.html#comment
<![CDATA[Budgettips! Treveckorssallad]> http://onlyfemale.se/2018/february/budgettips-treveckorssallad.html http://onlyfemale.se/2018/february/budgettips-treveckorssallad.html Nu är jag inne på min tredje 5:2 vecka och det går verkligen över förväntat. Jag känner inte mig alls lika hungrig nu som jag gjorde första veckan.

Jag försöker ju som sagt även äta lite bättre dagarna som jag inte fastar också. Så i söndags gjorde en omgång av en riktig favorit: treveckorssallad. Salladen ska, som namnet avslöjar, kunna hålla i upp till tre veckor i kylen. Men med tanke på att den är så pass god, brukar den inte hålla mer än max någon vecka här hemma!

Så istället för pasta/potatis/ris äter jag nu denna sallad till middag. Funkar lika bra till laxen som till falukorven.

Denna måste ni testa.

Jag gjorde en annan variant innan som innehöll en gnutta socker men nu provade jag Linneas recept som bas istället och den blev ju lika god. Så skippa sockret, helt onödigt!

Treveckorssallad

800g vitkål Ca 4 morötter (En halv purjolök eller en rödlök) kan uteslutas 1 röd paprika 1 grön paprika Dressing: 1 dl olja 1 dl vatten 1 dl äppelcidervinäger ( funkar även med vitvinsvinäger) 2 tsk örtsalt 1 svartpeppar

Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.

]>
Fri, 09 Feb 2018 07:08:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/february/budgettips-treveckorssallad.html#comment
<![CDATA[Nytt mobilskal och rabattkod]> http://onlyfemale.se/2018/february/nytt-mobilskal-och-rabattkod.html http://onlyfemale.se/2018/february/nytt-mobilskal-och-rabattkod.html Sponsrat inlägg och innehåller annonslänkar

Tänk att något så enkelt som ett mobilskal från Ideal of Sweden kan göra mig så glad.

Om längtan efter vårens explosion av färgglada blommor växte ännu starkare sedan det åkte på?

Svar JA!

Mitt nya mobilskal heter Floral Romance och jag älskar´t.

Jag har även fått äran att dela med mig av en rabattkod som ger 20% rabatt ända tom 31 Mars.

Rabattkod: SE2018

Vill även passa på att tipsa om Kingas första kollektion med iDeal Of Sweden, väldigt fina alla tre!

This post contains adlinks from Adviral

1. GEO FLORAL SCARF / 2. MAGNOLIA STRIPES / 3. SPRINGTIME WHIMSY

Happy shopping!

]>
Thu, 08 Feb 2018 07:07:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/february/nytt-mobilskal-och-rabattkod.html#comment
<![CDATA[Glutenfria semmelmuffins]> http://onlyfemale.se/2018/march/glutenfria-semmelmuffins.html http://onlyfemale.se/2018/march/glutenfria-semmelmuffins.html Förra måndagen började jag med 5:2. Kände att jag behövde göra något för att få lite nya rutiner. Kände att jag var hungrig kontant och gärna gick och smååt när jag inte stod ut längre. Visst vore det trevligt om det visade sig några kilo mindre på vågen också men det är inte det som är det primära målet med min nya "diet".

Och jag måste säga att det går över förväntan. Jag har fastedagar på måndagar och torsdagar och med tanke på att jag då får äta normalt alla andra dagar gör det betydligt lättare att "stå ut" de två dagarna.

Så imorgon, när jag får äta normalt igen och dessutom är fredag ska jag nog baka ett gäng semmelmuffins till fredagsmyset. Unnar mig lite godsaker på fredagar och lördagar men försöker hålla mig ganska hälsosam de andra dagarna som inte är fastedagar. Känns som en sund och bra balans som jag kan hålla.

Orginalreceptet hittade jag hos Niiinis men gjorde de såklart glutenfria istället.

Otroligt gott!

Och så mycket snabbare att slänga ihop än riktiga semlor.

 

Semmelmuffins- glutenfria ( 12 st) 3 ägg 2 dl strösocker 100 gram smör 1 dl filmjölk ca 3 dl glutenfri mjölmix( jag använde mig av Leilas blåa) 2 tsk kardemumma 2 tsk bakpulver grädde mandelmassa eller vaniljkräm

Smält smöret och låt det svalna lite. Häll i filmjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och blanda det sedan med äggsmeten. Rör försiktigt ner det smälta smöret och filmjölken. Skeda upp i 12 formar, på muffinsplåt. Ställ in i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min. Känn med en sticka att muffinsen är torr rakt igenom( dvs inget kladd på stickan). Skär av toppen. Vispa grädden. Riv mandelmassan och blanda samman med grädden. Alternativt lägg en klick mandelmassa (ev. vaniljkräm) och spritsa på grädde. På med toppen och pudra över florsocker.

]>
Thu, 01 Feb 2018 07:05:00 +0100 http://onlyfemale.se/2018/march/glutenfria-semmelmuffins.html#comment
<![CDATA[Glutenfritt bröd x 2]> http://onlyfemale.se/2018/january/glutenfritt-brod-x-2.html http://onlyfemale.se/2018/january/glutenfritt-brod-x-2.html Jag försöker alltid ha hembakat bröd i frysen till Adam. Det absolut godaste är såklart nybakat men ibland föredrar nästan Adam när brödet rostas. Så bröden som inte äts upp samma dag som det bakas fryser jag alltid in direkt.

Sen brukar jag ta ut en bit från frysen på kvällen, dela den i två på morgonen och rosta brödet. Blir hur bra som helst.

Här är våra favoriter som nästan smakar som bäst efter en omgång i brödrosten.

Tips nr 1:

Jag ville dock få en smidig deg att arbeta med så det slutade med att jag hade i hela finax röda mjölmix i degen ( sparade någon matsked till utbakningen bara). Brödet blev otroligt lättbakat och inte alls kladdigt. Men kanske inte så luftigt och fluffigt som jag hade trott. Så nästa gång ska jag nog testa att ta lite mindre mjöl och baka ut brödet ännu mer så det inte blir lika tjockt.

Originalreceptet härifrån.

Glutenfritt sirapsbröd i långpanna (ca 25-30 st)

50 gram jäst 5 dl mjölk 100 gram rumsvarmt smör 1 msk fiberhusk 0,75 tsk salt 4 msk ljus sirap 800-900gr Finax röda mjölmix (ev smör till pensling)

Smula jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i mjölken, rör ner fiberhusk och låt den vila i ca 5 minuter. Tillsätt smöret i bitar, salt, sirap och mjölmix. (spara någon deciliter av mjölet till utbakningen). Arbeta degen med maskin i ca 5 minuter, tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 35-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.  Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar ( en till varje plåt). Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 1,5 cm tjock, och dela den i bitar, storlek går fint att välja själv. Nagga bitarna, pensla på lite smält smör (frivilligt men jag gillar smaken) och grädda dem mitt i ugnen i ca 7-10 minuter. Låt svalna under bakduk, och njut!

Tips nr 2!

(recept från sociala medier som jag gjort om något)

Glutenfri frallor med krispig yta ( ca 12 st) 1 pkt jäst 50g 50g smör 1 tsk salt 1 tsk brödkryddor 1 ägg 1-2 dl bovetemjöl alt 1-2 dl Finax lågprotei mjölmic (blå) 1 pkt Semper fin mix (500g) 2 tsk fiberhusk 2 dl mjölk 3 dl ljummet vatten olja ( för att underlätta när man ska forma frallorna)

Smält smöret och blanda i mjölken, värm blandningen så den blir fingervarm. Smula jästen i bunken och häll ner smörblandningen. Rör runt tills den löser sig. Tillsätt fiberhusk, blanda runt och låt den svälla i ca 10 min. Häll ner resten av ingredienserna och arbeta samman till en deg ( använd gärna en matberedare). Tillsätt ev lite till mjölmix vid utformningen av frallorna då degen är ganska kladdig. Använda gärna lite olja på händerna. Avsluta med att forma till bullarna med lite vattenskölja händer. Låt jäsa under bakduk i ca 10 min. Sätt ugnen på 220 grader och grädda frallorna i ca 20 minuter. Låt svalna under bakduk.

 

Tips! Brukar dela bröden i önskad storlek innan jag fryser in dem.

]>
Thu, 25 Jan 2018 22:51:53 +0100 http://onlyfemale.se/2018/january/glutenfritt-brod-x-2.html#comment
<![CDATA[Moccamaster till kampanjpris]> http://onlyfemale.se/2018/january/moccamaster-till-kampanjpris.html http://onlyfemale.se/2018/january/moccamaster-till-kampanjpris.html Dagens shoppingtips!

För ett par månader sedan införskaffade vi oss en efterlängtad pryl till hemmet; en Moccamaster. Så himla nöjd. Förutom att den är en snygg detalj i köket så brygger den kaffet väldigt snabbt också.

Rekommenderas varmt. Såg att den faktiskt är på kampanjpris här (annonslänk) just nu, 30% rabatt är inte fy skam!

Såg även att brödrostarna från SMEG var på kampanj och det kliar i shoppingfingrarna att slå till på en.

Happy shopping!

]>
Sun, 21 Jan 2018 21:55:29 +0100 http://onlyfemale.se/2018/january/moccamaster-till-kampanjpris.html#comment
<![CDATA[Baileyspannacotta med Daimkross]> http://onlyfemale.se/2018/january/baileyspannacotta-med-daimkross.html http://onlyfemale.se/2018/january/baileyspannacotta-med-daimkross.html Tänk att det redan är lördag imorgon. Galet. Det är rätt mycket på jobbet just nu så dagarna går verkligen i rasande fart. Kom på att jag glömt dela med mig av receptet på en väldigt god efterrätt.

Om man tycker om Baileys förstås. Vilket jag gör. Och jag tror att de flesta gästerna, som alla kanske inte är stormförtjusta i Baileys annars, även uppskattade denna.

Receptet hittade jag här.

Baileyspannacotta med Daimkross 4-6 portioner

4 dl grädde 3 msk socker 2 krm äkta vaniljpulver 1 dl Baileys 2 gelatinblad 1 daim á 50 g

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Koka upp grädden, socker, vaniljpulver och baileys i en kastrull. Låt sjuda i någon minut, men vispa hela tiden så att det inte bränns vid i botten. Krama ur vattnet ur gelatinbladen. Ta kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen, rör tills gelatinbladen lösts upp helt. Häll upp i portionsglas, täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst fem timmar. Toppa pannacottan med krossad diam och gärna någon frukt precis innan servering.

]>
Sat, 20 Jan 2018 00:08:56 +0100 http://onlyfemale.se/2018/january/baileyspannacotta-med-daimkross.html#comment
<![CDATA[Middagstips: Cornflakespanerad torskrygg]> http://onlyfemale.se/2018/january/middagstips-cornflakespanerad-torskrygg.html http://onlyfemale.se/2018/january/middagstips-cornflakespanerad-torskrygg.html Nu ska ni få ett till tips på en riktigt god vardagsrätt.

Cornflakespanerad torskrygg

Ytan blir verkligen frasig och god. Jag kommer aldrig mer använda mig av gl. mjöl alt ströbröd längre när jag panerar, det blev verkligen så mycket bättre när man använder cornflakes!

Sen serverade jag den goda fisksåsen till ( som Alvin blev överlycklig över). Den smakar precis som den goda såsen som man fick i skolan. Receptet hade jag nerskrivet på en lapp så vet ej vem som "kommit på det".

Kall fisksås 3 dl gräddfil 1 dl filmjölk ½ dl bostongurka 3 msk majonnäs en gnutta socker ½ tsk salt klippt dill (jag använde fryst)

Börja med såsen så att den får stå och gotta till sig i kylskåpet. Blanda alla ingredienser i en skål.

 

Cornflakespanerad torskrygg 4 filéer torskrygg (Går såklart att använda annan fisk också!) ca 3dl Cornflakes ( glutenfria) 2 ägg salt&peppar

Krossa cornflakesen ( så det blir småsmå flakes) och tillsätt salt och peppar. Vänd först fiskfiléerna i uppvispat ägg och sen i conflakesbladningen. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida(vänd inte för fort utan vänta tills det bildats en hård yta).

Jag valde att servera fisken med pressad poatis, fisksås och rivna morötter.

Så gott!

]>
Thu, 18 Jan 2018 09:32:21 +0100 http://onlyfemale.se/2018/january/middagstips-cornflakespanerad-torskrygg.html#comment
<![CDATA[Vegetarisk och glutenfri lasagne]> http://onlyfemale.se/2018/january/vegetarisk-och-glutenfri-lasagne.html http://onlyfemale.se/2018/january/vegetarisk-och-glutenfri-lasagne.html Vi försöker äta lite mer vegetariskt här hemma och förra veckan testade jag därför att byta ut köttfärsen mot Quornfärs (pr-utskick) när jag lagade min glutenfria lasagne.

Jag trodde att det skulle bli betydligt mer kräsna miner när killarna insåg att jag bytt ut köttfärsen. Men icke. Visst kände de en liten skillnad men den gick ändå hem. Båda två ville dessutom ha lasagnen dagen efter, trots att de fick välja mellan en annan maträtt som de också gillar skarpt. Så det var minst sagt ett bra betyg.

Jag har hört att sojafärs också ska vara ett gott alternativ till köttfärs så det måste jag prova också. OBS! Det kan dock vara gluten i både soja och quornfärs från andra leverantörer så kolla innehållehållsförteckningen.

Vegetarisk och glutenfri lasagne

Det är svårt att skriva ner exakt recept på lasagne för jag gör den alltid efter känsla. Ett tips är att gör Quornfärsåsen tidigare under dagen så att den sätter sig lite i smakerna. Ett annat tips är att jag brukar ha lika stora delar smör som mjöl i min béchamelsås. Sen häller jag på mjölk tills jag fått en lagom konsistens. Så receptet nedan är bara på ett ungefär:)

Quornfärssås Quornfärs 600g 1 gul lök ( finhackad) 2 frp passerade alt finkrossade tomater 2 msk buljong/fond ( grönskasbuljong alt svamp fond) 1-2 vitlöksklyftor ( pressad alt finhackad) kryddor efter smak och tycke

ICAS glutenfria lasagneplattor( tycker att de är de godaste på marknaden)

Béchamelsås ca 3 msk smör ca 3msk glutenfri mjölmix ca 6 dl mjölk ev. kryddor

Riven ost

Börja med Quornfärssåsen. Stek löken och ta sedan upp den innan det är dags att bryna köttfärsen. När Quornfärsen är genomfräst tillsäts passerade tomater, löken, buljong, kryddor och pressad vitlök. Låt allt stå och puttra i ca 20 min.

Gör sedan béchamelsåsen. Börja med att smälta smöret och snabbt tillsätta mjölmixen. Observera att det är viktigt att röra runt/vispa lätt i kastrullen hela tiden. Tillsätt sedan mjölken till önskad konsistens (lite tjockare) och smaksätt sedan såsen efter eget smak och tyckte. Jag brukar använda mig av lite oregano och peppar.

Sätt ugnen på 225gr. Varva sedan såsen, lasagneplattor och Quornfärssås i ca 3 lager. Toppa allt med lite riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna något innan servering. Servera tillsammans med en stor fräsch sallad.

]>
Wed, 17 Jan 2018 09:05:29 +0100 http://onlyfemale.se/2018/january/vegetarisk-och-glutenfri-lasagne.html#comment