Lycka!

I torsdags lyckades jag äntligen baka goda, saftiga, glutenfria kanelbullar. För alla som ätit eller provat att baka glutenfria bullar vet nog om hur svårt det kan vara att få tag i ett bra komplement till de vanliga kanelbullarna men äntligen! Så nöjd. Och det bästa av allt. Adam älskade dem!

Orginalreceptet hittade jag hos Kusten är klar och där tipsar Virginia om massor av tips om man använder andra mjölmixer mm så kika gärna in där också. Jag gjorde om receptet något ( och använde det som fanns hemma i skafferiet).

Glutenfria kanelbullar Glutenfria kanelbullar Glutenfria kanelbullar

Glutenfria kanelbullar

50 gr röd jäst ( jag använde torr jäst denna gång)
75 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)
2 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk eller rismjölk)
1 dl kokt finriven potatis (helst den mjöliga sorten). Det går även att frysa den rivna potatisen till det är dags att baka.
2/3 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
1,5 tsk kardemumma
1,5 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg till degen och 1 ägg till pensling (går bra att utesluta om du inte tål ägg)
1/2 pkt (250 gr) Sempers lågproteinmix (spara 1/4 dl till utbakning)
1/2 pkt (250 gr) Sempers finmix (spara 1/4 dl till utbakning)
(Du kan behöva ca 0,5 - 1 dl mer mix om du bakar med mjölk så att den inte kletar)

Fyllning till kanelbullarna
150 gr smör (alternativt laktosfritt eller mjölkfritt smör)
1 dl strösocker
6 tsk kanel
2 tsk kardemumma
Rör ihop allt med en gaffel till en smet, så det bara är att ber ut på den utkavlade degen

Förberedelser: Sätt ugnen på 250°C. Täck bakplåtarna med bakplåtspapper eller bullformar. Ta fram ett ägg och vispa det med någon msk mjölk för pensling (alternativt laktosfri mjölk eller mjölkfri vätska). Ställ åt sidan. Ta fram ingredienserna för fyllningen till kanelbullarna och rör eventuellt ihop allt till en smet.

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll sen över mjölken. Vätskan ska bli ljummen. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig. Häll ner sirapen, potatisen, saltet, kardemumman, vaniljsockret och ägget i bunken. Rör om väl. Häll nu i all mix utom 1/4 dl och bearbeta till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter vid en varm plats (helst med lock på alternativt med både plastfolie och handduk) Mjöla bakbordet med lite av resterande mjölmix och knåda degen med lätta och snabba tag. Knåda inte för hårt, för då blir du kletig om händerna!

Platta ut degen till en rektangel och bred på fyllning. Rulla ihop längden och skär till bullar som du lägger i bullformarna. Låt jäsa i 20 - 30 minuter under handduk. Pensla bullarna och dekorera med pärlsocker. Sätt de i mitten av ugnen i ca 3 minuter. De ska bara få en lätt gyllene ton! Ta ut bullarna ur ugnen men låt de ligga kvar på plåten med handduk över i 5 minuter. Ställ tillbaka de i ugnen och grädda de i ca 3 minuter till. Låt svalna under bakduk.

DSC_1142

Så otroligt saftiga och goda!

3 kommentarer till “Glutenfria kanelbullar!

  1. Åh,mummsigt - När kan jag komma på en fika? 😉 hihi ……
    /Kram du fina & ha en alldeles underbar dag ♡

  2. Pingback: Drömrulltårta- Glutenfri, Rulltårta, Glutenfri Rulltårta, Rultårta Potatismjöl |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *