Tips på efterrätt

Efterrätten som vi åt på juldagen blev verkligen riktigt god. Nästan allt som vi åt den dagen kom från senaste numret av Buffé. Tårtan kan med fördel förberedas och därför är den mitt tips till nyår!

131229 049

1 dl hasselnötter

1  burk hasselnötskräm (à 350 g)

4  rumsvarma ägg

1dl kakao

100g mjölkchoklad

250g nougat

 5dl grädde

smör och kakao till formen

ev passionsfrukter till servering

Gör såhär:

 Sätt ugnen på 175°C.

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 portioner).

”Bröa” botten på formen och ca 2 cm av kanten med kakao.

Hacka hasselnötterna fint.

Vispa ihop hasselnötskräm, 1 av äggen (för 8 portioner), kakao och hasselnötter.

Dela resten av äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i hasselnötsblandningen.

Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

Hacka chokladen och 2⁄3 av nougaten grovt. Smält i vattenbad. Ta från värmen. Vispa grädden löst.

Rör ner rumsvarma äggulor, en i taget, i chokladblandningen. Vänd ner grädden, lite i taget, till en jämn mousse.

Bred ut moussen över kakan. Ställ i frysen minst 5 timmar.

Ta ut tårtan när ytan känns fryst. Smält resten av nougaten i vattenbad.

Ringa över smält nougat på tårtan. Ställ tillbaka i frysen. Hit kan förberedas.

Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter före servering. Servera gärna med urgröpta passionsfrukter.