Tips på efterrätt
Efterrätten som vi åt på juldagen blev verkligen riktigt god. Nästan allt som vi åt den dagen kom från senaste numret av Buffé. Tårtan kan med fördel förberedas och därför är den mitt tips till nyår!
1 dl hasselnötter
1 burk hasselnötskräm (à 350 g)
4 rumsvarma ägg
1dl kakao
100g mjölkchoklad
250g nougat
5dl grädde
smör och kakao till formen
ev passionsfrukter till servering
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 portioner).
”Bröa” botten på formen och ca 2 cm av kanten med kakao.
Hacka hasselnötterna fint.
Vispa ihop hasselnötskräm, 1 av äggen (för 8 portioner), kakao och hasselnötter.
Dela resten av äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i hasselnötsblandningen.
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.
Hacka chokladen och 2⁄3 av nougaten grovt. Smält i vattenbad. Ta från värmen. Vispa grädden löst.
Rör ner rumsvarma äggulor, en i taget, i chokladblandningen. Vänd ner grädden, lite i taget, till en jämn mousse.
Bred ut moussen över kakan. Ställ i frysen minst 5 timmar.
Ta ut tårtan när ytan känns fryst. Smält resten av nougaten i vattenbad.
Ringa över smält nougat på tårtan. Ställ tillbaka i frysen. Hit kan förberedas.
Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter före servering. Servera gärna med urgröpta passionsfrukter.