Förberederlserna är igång

Förberedelserna är igång. 

Tänk att det redan är dags att välkomna 2016.

 

Jag är inte så mycket för att festa till det på nyår. Lite extra god mat( jag var inte helt ensam om att köpa loss en fin bit Oxfilé på ICA idag), lite lagom med glitterdekorationer, tomtebloss och trevligt sällskap. 

Det är receptet på en lyckad nyårsafton i mina ögon.

 Så med tanke på att vi ordnat med allt ovanstående ser jag framemot kvällen.

Men först lite skridskoåkning för hela familjen!

Romtårta till nyår

Jag är nog inte ensam om att sitta och planera nyårsmaten. Eller många av er kanske redan är klara men OM ni behöver lite förslag så kommer här en favorit som alltid uppskattas här hemma:

 Romtårta

Passar perfekt som tilltugg till bubblet, antingen i början av kvällen eller varför inte som lite tilltugg till drycken som serveras vid tolvslaget?

romtårta

Romtårta 200 g philadelphiaost 2 dl creme fraiche 1 finhackad rödlök salt svart rom (gärna finkornig) röd rom (gärna finkornig) salta kex ( glutenfria kex som rekommeneras är FINAX ost Crackers)

Blanda Philadelphia, creme fraiche och finhackad rödlök. Smaka av med salt. Forma smeten till en kupol eller tårta på en tallrik. Bred över rom i önskat mönster. Lägg salta kex runt om och servera! Gästerna skedar sedan i sig osttårtan med hjälp av kexen.

Citron och laktritskolor

Om jag får välja ut ett favoritrecept bland årets julgodiset på blir det ett enkelt val. 

Citron och laktitskolor.

Receptet på citronkolorna hittade jag hos Jenny men tipset om att hälla på lite lakritsströssel hittade jag hos Starsinlife.

Första omgången misslyckades jag med. Kulorna blev alldeles för hårda och bruna( sockret hade karameliserat sig) men skam den som ger som. Gjorde om och gjorde rätt. Och det blev hur gott som helst!

Så gillar ni godiset FOX, så kommer ni älska dessa för de smakar precis likadant!

  

Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :

5 3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker) 3 st citroner 125 gram med smör 350 gram vit choklad 225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram) Saltlakrits flakes ( Dr. Oetker)

Behövs : kökstermometer

Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre. Strö över önskad mängd lakritsflan. Jag gjorde halva plåten med lakritsen och halva utan.

Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.

Fungerar utmärkt att frysa.

Hatt eller ej och en vinnare

Hatt eller ej?! Det är en bra fråga.

Men när Lager157 sålde ut sina ullhattar för 50kr kunde jag inte låta bli. Jag har länge varit sugen på att köpa en hatt men aldrig "vågat".

Men.

Reaktionen från min familj var precis som jag misstänkte. Barnen asgarvade och maken sa först:  Hej tant! 

Men ångrade sig ganska snabbt och sa: Annorlunda men fint.

Inte det bästa betyget kanske.

Får se om jag lyssnar på familjen eller ej. Gillar ju faktiskt hatten men vet kanske inte riktigt vilket tillfälle jag ska ha den bara.

 

Nog om hatten.

Det är dags att presentera vinnaren i min sista adventskalendertävling också. Stort grattis säger jag till:

Johanna E

Maila mig ( kristin.nygren@hotmail.se) så ska jag förmedla dina uppgifter vidare. Stort tack till CloudNo9style som sponsrade denna tävling!