Idag vaknade vi inte upp till vilken vanlig måndag som helst. Utan en ledig måndag! Det hör inte till vanligheten men eftersom det är höstlov i skolan passade jag på att ta ledig idag. Alltid skönt med en mjukstart på veckan.
Och dessutom så är det ju självaste Halloween idag också. Så fort det börjar mörkna ska barnen ge sig ut på lite Bus eller Godis-jakt!
Men först ska vi faktiskt äta en liten smörgås. Jag slängde nämligen ihop en två plåtar med glutenfria hönökakor imorse innan vi åkte in till stan för lite äventyr!
Vet inte hur många gånger jag har bakat dessa nu men jag blir lika nöjd varje gång. Så otroligt saftiga och goda. Denna gång gjorde jag bröden något större och plattare. Så att det var lättare att dela de i lagom stora bitar. Blev perfekt! Om ni har missat det så kommer originalreceptet härifrån.
Glutenfria hönökakor
25 g jäst
3 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 dl havregryn (ren havre)
1 tsk bakpulver
6 1/2 dl glutenfri mjölmix, (jag använde 4 1/2 dl Semper Mix med fiber och 2 dl av Lailas Blå)
Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning
Smält smör eller olja till pensling ( jag använde Milda kockens val)
Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad( rätt kladdigt så ett tips är att ha lite olja på händerna)Dela degen i 6( jag gjorde fyra denna gång) bitar och forma till bollar. Kavla ut till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bröden med smält smör eller olja. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.