Efterätt till nyår!
Pannacotta med hallonsirap har seglat upp på en topp femplacering av mina favoritdesserter. Herregud så god den är. Denna måste ni bara testa. Söt och syrlig. Och alldeles underbar! Hade det inte varit för att en av mina gäster på nyår inte gillar bär ( hur knasig är han inte?!?) så hade jag definitivt gjort denna. Men nu ska jag testa en annan variant som jag hoppas, och tror, kommer blir riktigt bra den med!
Receptet på pannacottan hittade jag hos Matplatsen.
Psst! Går utmärkt att förbereda pannacottan dagen innan och bara göra sirapen samma dag som den ska serveras.
Pannacotta med hallonsirap
4 port (eller ca 10 små):
5 dl grädde 1 vaniljstång ½ dl socker 2 gelatinblad
Hallonsirap: 200 g frysta hallon 1 dl socker 1 hel stjärnanis
Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull. Hacka upp skalet och låt även det följa med i kastrullen. Slå i grädde och socker. Koka upp grädde, socker och vanilj.
Låt grädden sjuda några minuter. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Smält dem försiktigt under omrörning. Fördela krämen i portionsformar. Kyl pannacottan minst 3 timmar.
Gör sirapen så länge. Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det. När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen och stjärnanis. Nu är det dags att röra. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter igen. Låt sirapen koka ca 10 min. Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.