Efterätt till nyår!

Pannacotta med hallonsirap har seglat upp på en topp femplacering av mina favoritdesserter. Herregud så god den är. Denna måste ni bara testa. Söt och syrlig. Och alldeles underbar! Hade det inte varit för att en av mina gäster på nyår inte gillar bär ( hur knasig är han inte?!?) så hade jag definitivt gjort denna. Men nu ska jag testa en annan variant som jag hoppas, och tror, kommer blir riktigt bra den med!

Receptet på pannacottan hittade jag hos Matplatsen.

Psst! Går utmärkt att förbereda pannacottan dagen innan och bara göra sirapen samma dag som den ska serveras.

Pannacotta med hallonsirap

4 port (eller ca 10 små):

5 dl grädde 1 vaniljstång ½ dl socker 2 gelatinblad

Hallonsirap: 200 g frysta hallon 1 dl socker 1 hel stjärnanis

Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull. Hacka upp skalet och låt även det följa med i kastrullen. Slå i grädde och socker. Koka upp grädde, socker och vanilj.

Låt grädden sjuda några minuter. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Smält dem försiktigt under omrörning. Fördela krämen i portionsformar. Kyl pannacottan minst 3 timmar.

Gör sirapen så länge. Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det. När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen och stjärnanis. Nu är det dags att röra. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter igen. Låt sirapen koka ca 10 min. Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.


0

Hemmagjord majonäs

Ibland är det helt klart så mycket enklare att köpa något färdigt men i detta fall är det faktiskt både enklare och godare att göra den själv.

Som ex majonäs.

Vi har gjort denna flera gånger och misslyckas aldrig. Receptet kommer från 56 kilo.

Perfekt nu inför nyår!

Tips! Vi brukar alltid försöka ha alla ingredienser i samma temperatur när de ska blandas, dvs rumsvarma ägg.

56 kilos majonäs

1 helt ägg 1-1,5 tsk dijonsenap 1 krm salt Lite vitpeppar 1 msk citronjuice 2 dl neutral olja, tex en neutral rapsolja (ej kallpressad! ger för mkt smak)

Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i! Klart!

Håller ca 1 vecka i kylskåp!


0

Julfirandet fortsätter

Efter en lång väntan kom han äntligen igår; tomten! Till alla barnens stora glädje. Så kvällen fortlöpte sedan med paketöppningskaos, julklappslekar, mat i mängder och sällskapsspel som avslutning.

En riktigt mysig julafton på alla sätt och vis!

Nu fortsätter vi julfirandet med Andreas familj.

Bäst erbjudanden under mellandagsrean! Innehåller adlinks från Adviral
Webhallen
2018 års bästa laptop kommer från Microsoft! Sjukt bra och snygg dator för pengarna!
Intersport
10% - 70% på allt!
Bangerhead
20% på allt t.o.m 31/12
Campadre
Mellandagsrea upp till 92%
Ideal of Sweden
Mellandagsrea 30% på allt!
Members
Mellandagsrea upp till 92%
Jotex
Mellandagsrea upp till 80%
Zalando
Mellandagsrea upp till 60%
Eleven
Mellandagsrea upp till 70%
Cheap Monday
Mellandagsrea 30-50%

0

God jul och söta små browniejulgranar

Så var det dagen som våra älskade små barn har längtat efter så länge:

Julafton!

Lyckan var total när killarna öppnade sina morgonpresenter, för att i paketet låg nämligen varsin telefon. Inte några nya flashiga, utan våra gamla men det spelade ingen roll alls för killarna. De var hur nöjda som helst. Och det kommer ju mer paket under dagen så det kommer nog minst sagt bli en bra dag för sötnosarna.

Nu sitter vi redo för att åka iväg och fira jul hos mina kära föräldrar. Blir bortskämda med att dom ska göra det mesta men jag har bidragit med efterrätt och lite fika. Hade länge varit sugen på att testa dessa browniejulgranar så jag är så nöjd att jag hann få till dessa. Så himla söta.

Jag använde av receptet på nutellakladdkakan som bas och sen blev det faktiskt även en fuskvariant också som komplement. En sådan färdig variant som man bara blandar ihop och gräddar i ugnen( från Lidl’s sortiment).

Nutellakladdkaka -glutenfri

350 g Nutella( en burk) 2 ägg 1 nypa salt 1 dl glutenfri mjölmix (jag använde mig av Lailas blåa)

Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop Nutella och ägg ordentligt( använd gärna  en elvisp). Tillsätt salt och den glutenfria mjölmixen och blanda ihop allt till en jämn smet. Bred ut smeten i en form, ca 11 x 18 cm eller ca 20 x 20 cm i diameter, smord och bröad eller klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i 15–22 min beroende på om du vill ha dem lite kladdiga eller inte. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen.

Kristyr 3 äggvitor 1 tsk citronjuice 3 dl florsocker ev. karamellfärg

vipsa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt citronjuice och florsocker. Vispa tills det bildas toppar. Häll i ev karamellfärg.

Sen är det bara att gå loss och dekorera efter smak och tycke. Använde små stumpar av polkagriskäppar som julgransfot.


0

Två snabba sillinläggningar till jul!

Såhär i jultider uppskattar jag när det finns genvägar för oss som gärna vill göra mycket själv, men som inte kanske hinner med allt. Som 5-minuter sillen exempelvis.

Något som jag minns som en riktig höjdare från förra årets lilla buffé av sill är lingonsillen.

Recept hittade jag hos Jenny.

Lingonsill En förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter” 1/2 dl creme fraiche 1/2  dl gräddfil 1 dl lingonsylt 2 msk finhackad rödlök 2 tsk grovkrossad rosepeppar

Gör så här: Skölj filerna i kallt vatten och skär dem i lagom stora bitar. Vänd ihop creme fraiche, gräddfil , lingonsylt,finhackad  rödlök , och grovkrossad rosepeppar. Vänd ihop detta med den skurna sillen och häll upp i en burk. Ställ in i kylskåpet- gärna ett dygn innan severing.

Klart!

Italiensk sill på 5 minuter

Hittade receptet på förpackningen ( ABBAS 5-minuters sill).

 

Italiensk sill på 5 minuter

1 paket Abba Sill på 5 minuter 1 kruka färsk basilika 8 soltorkade tomater 2 vitlöksklyftor ½ dl riven parmesanost 2 dl crème fraîche 0,5 dl majonnäs Svartpeppar

Häll av lagen från sillen och skär den i bitar. Mixa basilikan, tomaterna, vitlöken.Blanda i parmesanost, crème fraiche, majonnäs och sillen i blandningen. Smaka av med svartpeppar. Låt stå i ett dygn och förvara i burk med lock.

Så god!!


0