Hemmagjord kolasås

Ikväll är det dags för den tredje deltävlingen i Melodifestivalen. Tycker att bidragen har varit helt ok men inte mer. Hoppas på att det kommer några bra bidrag ikväll.

Ikväll är vi bortbjudna på middag så jag behöver inte planera någon mellomiddag men tänkte passa på att tipsa om efterrätten som vi gjorde förra lördagen.

Vaniljglas med hemmagjord kolasås.

Receptet hittade jag här.

Alvin var helt lyriskt: Alltså, det här var den godaste kolasåsen jag någonsin ätit.

Nästa gång ska jag nog ha i en gnutta flingsalt också.

Hemmagjord kolasås 2 dl grädde 2 dl socker 2 dl ljus sirap 2 tsk vaniljsocker vaniljglass till servering

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Rör i vaniljsocker. Låt svalna något. Servera till vaniljglass.


0

Fettisdagen 2018

Så var Fettisdagen 2018 här.

Passande nog hade jag min fastedag igår så idag ska jag mumsa kalorier. Blir förhoppningsvis en sväng till gymmet i eftermiddag också. Man måste ju kompensera lite.)

För er som missat bjuder jag på mina glutenfria favoritrecept nedan:

Klassiska semlor

SemmelmuffinsSemmelkladdkaka

Mums!


0

Pyssla till alla hjärtans dag

Som sagt, alla hjärtans dag på onsdag. Har sett att många har sökt efter pyssel här på bloggen och fastnat för dessa supersöta hjärtan som man kan vika ihop i ett nafs.

Perfekt som alla hjärtans dag pyssel för såväl stora som små.

Igår såg jag även att Helena tipsade om dessa stämplade hjärtan. Så jag måste leta upp en toalettrulle ikväll och testa dessa också. Så himla söta!

Så söta!

Instruktionerna om hur man får tillväga finns här.


0

Glutenfritt rostbröd

Häromkvällen bakade jag ett bröd som Niiinis hade tipsat om på sin blogg. Som ni kan se jäste mitt bröd något enormt, så nästa gång ska jag nog fördela smeten i två formar så det blir lite mindre skivor.

Men gott var det. Testa vettja!

1 stort bröd alt två lite mindre:)

1 pkt Semper Bovete & Teff mjöl 1 dl glutenfri mjölmix 1 pkt torrjäst (14 g) 2 msk honung 5 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1 tsk salt

Värm vattnet till ca 38-40 grader(använde mig av en temp för att vara helt säker). Häll det i köksassistentens bunke. Häll i torrjästen och blanda runt, låt stå i ca 5 minuter. Häll i honung, olja, salt och sedan allt mjöl, ha i det lite i taget. Låt köksassistenten jobba runt degen ordentligt. Degen kommer vara helt lös men allt är i sin ordning. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i degen där. Låt jäsa i ca 45 minuter. Skär några snitt i brödet. Grädda på 225 grader i ca 40 minuter, blir det för mörkt ovanpå kan du täcka med lite folie. Brödet ska hålla en temp på ca 94 grader invändigt ( detta kollade aldrig jag men gick bra ändå) Låt stå och svalna en stund innan du skär upp det.


0

Glutenfria kärleksmums

Jag har några favoriter när det gäller bakverk och kärleksmums är helt klart en av dem!

Med tanke på att det är alla hjärtans dag på onsdag passade jag på att dekorera kakorna lite extra kärleksfullt❤

Glutenfria kärleksmums 4 ägg 3 dl strösocker 150 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 2 tsk vaniljsocker 3 msk kakao 2  tsk bakpulver 4 ½ dl glutenfri mjölmix

Glasyr 50 gr smör 2 tsk vaniljsocker 2 msk kakao 2 msk kaffe 4 dl florsocker kokosflingor

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Blanda smör och mjölk och rör ner det i äggsmeten. Rör ihop vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjölmix. Blanda ner det i smeten och rör om till en slät smet. Bred ut smeten i en lång-panna, ca 27 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20–23 min. Låt den kallna.

Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser direkt i kastrullen och rör till en slät glasyr. Bred glasyren över kakan och strö över kokosflingor. Låt stelna och skär sedan i rutor.

Går utmärkt att frysa.


0